top of page
Wit zand en steen

Zandspel
 

It's all inside of us

Woordeloze momenten of gevoelens krijgen vorm. Het zandspel met haar figuren spreekt op oeroude wijze een diepere laag aan en maakt deze tastbaar en zichtbaar. Zo kunnen onbewuste processen vorm krijgen en ontwikkelen op een speelse manier, die ruimte biedt aan het innerlijke kind. 

Maak jouw onbewuste processen inzichtelijk en breng ze in beweging met deze vorm van opstellingswerk, ontwikkeld door C.G. Jung.

Zandspel voor kinderen, volwassenen en systemen.

Kinderen zijn altijd blij tijdens het spelen in het zand. Door verbeelding brengen ze hun innerlijke en uiterlijke werelden bij elkaar. Volwassenen zijn vaak vergeten hoe het is om te spelen. Het gebeurt in onze tijd steeds vaker dat onze speelse en creatieve krachten op de achtergrond raken: in onze tijd staat immers het denken – en dan met name het rationeel denken – nogal centraal. Als volwassen mensen hebben we helaas afgeleerd om te spelen. Jammer, want al spelend kun je veel ontdekken en leren. Spelen geeft ruimte. Er kan gewoon niks fout gaan, want je bent aan het spelen. Er zijn geen verwachtingen, prestaties of regels tijdens het zandspel.

Zandspel gaat over spelen met zand, water en symbolen (figuren), over verbeelden, verbinden en transformeren. Ik beschik over verschillende zandbakken en een grote collectie miniaturen: mensen uit verschillende tijden en culturen, sprookjesfiguren, mythische figuren, allerlei dieren, bomen, struiken, bloemen, schelpen, mineralen, huizen, bruggen, vervoersmiddelen, gebruiks- en religieuze voorwerpen etc. Een zandbeeld ontstaat door het kiezen en plaatsen van (symbolische) figuren in een zandbak.

Inzicht in de onbewuste dynamiek van het gezin, een familie, een team, een organisatie enzovoort.

Door samen, bijvoorbeeld als een team, een zandbeeld te maken, wordt inzichtelijk gemaakt waar trauma’s, spanningen, posities, strijd, krachten en machten, conflicten etc. bewust en onbewust aanwezig zijn. Op de snelst denkbare wijze laat het zandbeeld inzien welke rol of positie eenieder in het systeem inneemt en helpt om de tot dan toe verborgen verbanden te zien. Pas als dit zichtbaar is, kan eenieder nieuwe mogelijke wegen vinden om zich, liefdevol, los te maken uit verstrikkingen. Door in een zandbeeld veranderingen aan te brengen “hoe het had moeten zijn”, kunnen oplossingen voor problemen worden ontdekt, gezien, gevoeld en gedeeld.

bottom of page