top of page

ALICE IN WONDE(R)LAND

Bijgewerkt op: 26 apr. 2023Alice in Wonderland, een kinderboek uit 1865, gaat op het eerste gezicht over een meisje dat in slaap valt en droomt van een fantastische wereld waarin ze verdwaalt. Een boek met een schat aan interpretaties en nog steeds discussiëren mensen over of het alleen maar fantasierijke verhalen zijn of zijn er diepere, verborgen betekenissen over het verlies van kinderonschuld, politieke allegorie, les over kolonisatie, drugs, volwassenheid bereiken, verlating, nieuwsgierigheid?


Laatst tekende mijn kleindochter een zeemeermin met een veel grote zwarte mond. En ik dacht schuilt hierachter de invloed van de wijdverspreide schoonheidsidealen? Of dient Gothic een "puber-fase” zich aan? Dus vroeg ik het aan haar wat ze had getekend en zei ze: “Oma dat is een mondkapje! Daarna vulde ze aan: “de mond was mislukt”.


Tja, hoe begeef je je in een getraumatiseerde en traumatiserende samenleving?

Het aantal jongeren met mentale problemen is verdubbeld. In de afgelopen jaren was gemiddeld achttien procent van de 12- tot 25-jarigen 'psychisch ongezond' (bron: Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)).


Dat komt neer op niet minder dan 488.000 jongeren. De verslechtering van de mentale gezondheid van jongeren hangt onder andere samen met de nasleep van coronamaatregelen als schoolsluitingen en lockdowns. "Jongeren voelden zich vaker neerslachtig en somber". Ook de wereldwijde crisissen, denk aan het klimaat, de oorlog in Europa en dure energie spelen parten.

Er bestaat een samenhang tussen chronische stress en lichamelijke klachten. Veel mensen denken dat chronische stress een gevolg is van onze leefwijze, wat ook waar is. Maar dat er een directe relatie is met onverwerkte traumatische ervaringen is veel minder bekend. Onverwerkt (vroegkinderlijk) trauma laat sporen na die ons zelfbesef, onze autonomie, onze relaties met andere mensen en met de wereld om ons heen beïnvloeden.


Op 6 mei 2023 organiseren Trienke en ik weer een 1 daagse workshop in Groningen: “Meergeneratie Familiesysteem en Trauma - Trauma is iets wonderlijks


Monique Vriens, Inbetweener - 10 maart 2023


Ik ben een Inbetweener en verbind werelden, lagen en tijdperken met elkaar. Ik blog over mijn werk, alledaagse dingen, over mijn kennis en (eigen)wijsheid. Ik maak mijn eigen sprookjes en hang de was buiten alsof het slingers zijn.


Mijn blogs zijn te lezen op www.soulgardens.nl en je kunt ze ook volgen op Facebook https://www.facebook.com/inenbetween


Wil je meer weten over of op de hoogte gehouden worden van aankomende workshops stuur dan een mailtje naar info@soulgardens.nl

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page