top of page

Hoe de charmante prins op het witte paard veranderde in een draak – INTIEME TERREUR -

Bijgewerkt op: 26 apr. 2023


"Ik mag niemand binnenlaten”, "de zeven dwergen hebben het verboden!" zei Sneeuwwitje. “Wacht, ik zal er je ééntje geven”, zei de heks. "Neen," zei Sneeuwwitje, "dank u, ik mag niets aannemen". In het sprookje van Sneeuwwitje probeerde de heks verschillende keren om Sneeuwwitje om te brengen. De derde keer, met een giftige appel lijkt het gelukt. Alleen de prins zou haar wakker kunnen maken met een lieve kus. Verrast door zijn verschijning zorgt ervoor dat ze met hem trouwt.


Herken je het? Het is net alsof je in een sprookje beland. De prins op het witte paard, hij is knap en charmant, hij maakt indruk, de geweldige man precies op het juiste moment. Vertelt hoe mooi je bent, dat jij zijn soulmate bent, hoeveel hij van je houdt, niet zonder je kan etc. Tja, zie daar maar eens nee tegen te zeggen. Dat is zo’n beetje het beeld waarbij je weg zwijmelt bij het zien van je prins. En dan verschijnt de draak….huhhhh is er dan ook een draak in het sprookje van Sneeuwwitje? Nou nee, maar wel in dit sprookje.


Wat als het de prins is die haar verbiedt anderen binnen te laten? Haar isoleert en haar afhankelijkheid vergroot en haar autonomie beperkt/ontzegt. Jaloers is, haar chanteert, dwang en controle uitoefent? Haar manipuleert, uitscheldt, vernedert, bekritiseert. Kinderen of derden tegen haar opzet. Immers in dit soort relaties wordt de honeymoonfase versneld en volgen er vaak snel kinderen. Over die giftige appel heb ik het……INTIEME TERREUR (Bron: Factsheet Intieme terreur)


Maar wat is intieme terreur?

Bij intieme terreur is sprake van een machtsverschil tussen partners. Het komt in alle lagen van de bevolking voor en misschien is het dichterbij dat je denkt of gaat dit wel over jou? Zowel vrouwen, mannen en kinderen kunnen slachtoffer zijn waarbij vrouwen vaker slachtoffer zijn. Eén partner, meestal de man, oefent dwang en controle uit op zijn partner. Dit doet hij door de vrijheid te beperken, te isoleren en door gebruik te maken van vaak ernstig geweld. Het slachtoffer en kinderen voelen zich continu bedreigd en onveilig. De impact op kinderen is groot, vaak worden zij zelf ook gekleineerd, gedwongen of gecontroleerd door de pleger.


De Britse film Timekeeper laat op een indringende manier zien hoe een ouder met dwangmatige controle het leven van een kind én zijn partner tot een hel maakt. Hoewel ik geen drakentemmer ben, nou ja een klein beetje dan…schrijf ik deze blog…


Na een training over Intieme Terreur (Over macht, isolatie en dwang: leer het (h)erkennen), mogelijk gemaakt door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en uitgevoerd door Sterk Huis en Fier in samenwerking met Filomena, kon ik niets anders dan hierover een blog schrijven. Als professional heb in mijn werk te maken met allerlei vormen van huiselijk geweld. In mijn praktijk voor traumaverwerking en identiteitsontwikkeling begeleid ik mensen met meergenerationeel en vroegkinderlijke trauma’s en de impact hiervan op hun persoonlijke ontwikkeling en psychische, emotionele en sociale welbevinden.


Intieme terreur brengt verwarring met zich mee “Ben ik nou gek of die ander? Manipuleren, liegen, vernederen, negeren, mishandelen, dreigen waardoor je vaak niet goed ziet wat er gebeurt als je daar middenin zit. Onzeker worden, jezelf kwijtraken, overleven en vooral de hele dag bezig zijn met zorgen dat het rustig blijft en dat je alles goed doet. Dit put uit. Uit zo'n relatie stappen is moeilijk. En als je eenmaal weg bent, is het ook nog niet opgelost, moet je jezelf weer terugvinden, je spanning en angst kwijtraken, herstellen. En als je als kind hierin terecht komt dan begin je jezelf al heel vroeg kwijt te raken.


Wellicht denk je als je dit leest: Wowww of Wauw, wat is ze dom? Waarom ga je niet weg als hij je geregeld misbruikt en je bedreigt? Je laat je toch niet slaan? Of na de eerste klap vertrek je toch meteen? Als het jou zou gebeuren zou je gelijk weggaan! Kies voor je kind en vertrek! Voor de slachtoffers zijn het de meeste pijnlijke en moeilijke vragen die worden gesteld. Realiseer je dat langdurige stress ervoor kan zorgen dat mensen minder goed in staat zijn tot rationeel handelen. Met andere woorden, zij kunnen voor- en nadelen niet goed tegen elkaar afwegen en zien minder goed dat er een ruimere keuzemogelijkheid is om tot het stoppen van geweld te komen. Houd je (voor)oordelen voor je, deze houden werkelijk contact tegen. Zorg dat je er echt voor open staat want iemand die zich gesteund voelt, zal sneller hulp gaan vragen/aanvaarden.


Intieme terreur gaat niet over waar twee vechten, zijn twee schuldig. Intieme terreur kan subtiel beginnen en heeft een gradueel verloop, kent een hoog risico op fysieke en psychische schade en zelfs fatale afloop. Het stopt vaak niet bij het verbreken van de relatie. Nadat mensen uit elkaar zijn, gaat het intieme terreur vaak door (stalking of inzet van vele juridische procedures). Juist het verbreken van de relatie kan leiden tot escalatie. Intieme terreur is ingewikkeld en gedijt in stilte. Ken je of heb je iemand in je omgeving waarbij er sprake is of vermoedens zijn van intieme terreur of gaat dit misschien wel over jezelf, praat hierover en vraag iemand met kennis om mee te denken.


Hier zijn een aantal links waar je terecht kunt voor advies en hulp https://veiligthuis.nl/ , https://www.fier.nl/24/7-hulp-advies .


Monique Vriens, Inbetweener, 31 oktober 2022


Ik ben een Inbetweener en verbind werelden, lagen en tijdperken met elkaar. Ik blog over mijn werk, alledaagse dingen, over mijn kennis en (eigen)wijsheid. Ik maak mijn eigen sprookjes en hang de was buiten alsof het slingers zijn.

30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page