top of page

Opa Boot, tussen Wal en Schip.

Bijgewerkt op: 26 apr. 2023


Opa Boot met links mijn vader en rechts zijn jongere broertje, mijn oom.


Al wisselend van perspectief, mijmerend, nadenkend over wie kunnen er nu bij mij terecht? Wie zijn mijn klanten? Wie is mijn doelgroep? Jij, de lezer? Mensen die tussen wal en schip vallen?


Het verhaal van mijn overgrootvader Opa Boot (1 november 1896 – 24 juni 1959) gaat over dat hij na een avondje stappen in de stamkroeg te veel zou hebben gedronken en letterlijk tussen wal en schip is gevallen en is verdronken.


Rouw die altijd rauw is gebleven. Mijn oma was 9 jaar toen haar moeder aan dysenterie overleed en 41 jaar toen ze haar vader (Opa Boot) verloor. Ondertussen was ze moeder van vier, eigenlijk vijf kinderen. Tussen de twee oudste jongens, mijn vader en oom, beiden geboren tijdens de Tweede Wereldoorlog, en de jongste twee jongens was een meisje geboren. Op acte van overlijden staat: meisje, levenloos geboren.


Haar omgeving viel stil, geen emotionele beschikbaarheid, geen taal om betekenis te geven aan deze ingrijpende gebeurtenissen. En wat mijn vader en mijn ooms betreft, is inmiddels algemeen bekend en onderkend dat de tweede en derde generatie na de Tweede Wereldoorlog veelal gebukt gaan onder de last van de verliezen die hun voorouders hebben geleden, met name als er in de familie altijd gezwegen is over de pijnlijke gebeurtenissen. Familieverhalen en pijnlijke geschiedenissen uitwisselen in drie generaties is belangrijk en heelt intergenerationeel overgedragen pijn en trauma.


Toegankelijk en geen ingewikkelde paraplu. Welke mensen kunnen bij mij terecht? Figuurlijk gezien zijn het dus de mensen die tussen wal en schip vallen. Niks geen 2e lijn, Jeugdwet, WMO etc. maar een warme en hartelijke ontvangst in een sfeervolle huiskamersetting met eten en bloemen wordt er geluisterd en er wordt tijd genomen voor de details. Zonder oordelen, zonder oplossingen, met liefde en aandacht laten de verhalen zich ontvouwen.


Inzicht in je familiegeschiedenis, in de invloeden van familie op je leven, in patronen die overgedragen worden van generatie op generatie, in verborgen geschiedenis, de geheimen en familiewijsheid. Kennis hebben van je familie helpt je nog meer om jezelf en de ander beter te begrijpen.


Monique Vriens, Inbetweener – 2 juni 2022


Ik ben een Inbetweener en verbind werelden, lagen en tijdperken met elkaar. Ik blog over mijn werk, alledaagse dingen, over mijn kennis en (eigen)wijsheid. Ik maak mijn eigen sprookjes en hang de was buiten alsof het slingers zijn.

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page