top of page

Roodkapje waar ga je hene

Bijgewerkt op: 26 apr. 2023


'k Ga bij grootmoeder KOEKJES brengen, In het bos, in het bos….nou, ik dacht ‘t niet….


Zeg Roodkapje waar ga je henen, Zo alleen? Zeg Roodkapje waar ga je henen, Zo alleen? 'k Ga bij grootmoeder koekjes brengen, In het bos, in het bos...


Op een dag riep Roodkapjes moeder haar dochtertje bij zich. Op tafel stond een rieten mand met allerlei lekkere dingen erin die ze naar haar oma moest brengen omdat ze een beetje ziek was.


Wie kent het sprookje en het liedje van Roodkapje niet? Elk sprookje heeft een moraal. Voor het verhaal van Roodkapje bestaan verschillende moralen. De meest voor de hand liggende is dat je als kind moet luisteren naar wat je ouders zeggen.


Wat Roodkapje in haar mandje draagt, zegt ook iets over de tijdgeest (Etnoloog en specialist op het gebied van volksverhalen Folgert Karsdorp). Uit de data-analyse bleek dat Roodkapje door de tijd heen maar liefst 98 verschillende boodschappen in haar mandje heeft meegenomen. Vaak zijn het eieren of appeltaart en een enkele keer zelfs spacekoekjes of een paar liter varkensreuzel. In de allereerste versies is ze op weg naar haar zieke oma met een fles wijn. Sinds de jaren zestig geven we een zieke geen wijn meer. Roodkapje heeft de alcohol in haar mandje dan vervangen door iets gezonds, zoals bessensap.


Maar wat als Roodkapje moedig en niet perfect was en die KOEKJES zelf zou opeten? En wat als Roodkapje een jongentje was? Wat zou hij doen?

“Leer meisjes moedig te zijn en niet perfect” zegt Reshma Saujani, de oprichtster van Girls Who Code. In TED Talks heeft ze het o.a. over een onderzoek ‘hoe slimme 10-jarigen met een opdracht omgingen die te moeilijk voor hen was’. Een onderzoek in de jaren 80 door psycholoog Carol Dweck. Carol ontdekte dat slimme meisjes al snel opgaven. Hoe hoger hun IQ, des te sneller ze opgaven. Maar slimme jongens zagen een uitdaging in de moeilijke opdracht. Ze kregen er energie van. Ze verdubbelden hun inspanningen. Wat is hier aan de hand? Op hun tiende zijn meisjes stelselmatig beter dan jongens in alle vakken, inclusief wiskunde en wetenschap, dus het heeft niets te maken met of ze het kunnen. Het verschil ontstaat in hoe jongens en meisjes een uitdaging aangaan. Meisjes wordt meestal geleerd om risico en falen te vermijden. Meisjes wordt geleerd om lief te lachen, om voorzichtig te zijn, om tienen te halen. Jongens daarentegen, wordt geleerd om te stoeien, hoog te schommelen, helemaal omhoog te klimmen in de touwen en dan naar beneden te springen. En wanneer deze jongens volwassen zijn, of ze nu salarisverhoging eisen of een afspraakje met iemand maken, zijn ze gewend om risico na risico te nemen. En als het niet lukt dan ligt het aan iets anders maar nooit aan henzelf.

Vanuit breinwetenschappen is het belangrijk om te beseffen dat hormonen een grote rol spelen bij het bepalen van hoe we ons voelen, hoe we handelen, hoe we communiceren en hoe en onbewust en bewust beslissen. Omdat de hoofdhormonen tussen mannen en vrouwen verschillend zijn, reageren en handelen mannen en vrouwen in dezelfde situaties doorgaans anders, terwijl het functioneel ontwerp van het brein gelijk is.


Maar we vergeten wat de invloeden en de gevolgen van meergenerationeel en vroegkinderlijk trauma voor je persoonlijke ontwikkeling en psychisch, emotioneel en sociaal welbevinden zijn.


Wil jij die Roodkapje worden die de autonomie terugpakt? Taal vinden voor het duiden van gemarginaliseerde ervaringen, weggestopte herinneringen? De kracht van familiesystemen, de impact van gebeurtenissen (trauma) rond leven, zwangerschap en dood, levensfasen herontdekken? Die KOEK dus! Geen therapie maar begrip voor jouw emotionele erfenis. Inzicht in je familiegeschiedenis, in de invloeden van familie op je leven, in patronen die overgedragen worden van generatie op generatie, in verborgen geschiedenis, de geheimen en familiewijsheid, deze KOEK helpt je nog meer om jezelf en de ander beter te begrijpen.


Monique Vriens, Inbetweener, 17 oktober 2022


Ik ben een Inbetweener en verbind werelden, lagen en tijdperken met elkaar. Ik blog over mijn werk, alledaagse dingen, over mijn kennis en (eigen)wijsheid. Ik maak mijn eigen sprookjes en hang de was buiten alsof het slingers zijn.

13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page