top of page

SPIEGELBEELD VERTEL EENS EVEN….

Bijgewerkt op: 26 apr. 2023Een waargebeurd sprookje. Deze week had ik een telefonisch gesprek met een mannelijke cliënt, nou ja gesprek, het leek meer of een piketpalenstrijd en uiteindelijk beëindigden we beiden geïrriteerd het gesprek. Althans ik was behoorlijk geïrriteerd en dit beeld liet mij niet los. Lekker zo voor de Kerst… dus tijd voor onderzoek…


"Heb je geen invloed meer op dus… wat maakt het uit?”

Maar eerlijk is eerlijk… ik kan nu alleen maar toegeven dat het wel degelijk uitmaakt. Naarmate ik ouder werd, begreep ik steeds meer wat voor invloed geschiedenis op ons heeft. Want wat eeuw na eeuw, van ouder op kind is doorgegeven, is langzamerhand een stem van binnen geworden. De manier van handelen en kijken naar de wereld is zonder dat we het ons bewust zijn in onze onderbewuste aanwezig. Dat is de reden dat mannen vrouwen, vrouwelijke waarden waarderen of afwijzen en vrouwen zo snel kwetsbaar, afgewezen en minderwaardig voelen zonder dat ze dat bewust willen of zich hiervan bewust zijn.


Elke dag zien we het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten onbewust en bewust terug. Breinonderzoek heeft hier een mooi antwoord op en zonder al te theoretisch hierop in te gaan, komt het op het volgende neer: Mannen zijn goed in staat om te focussen met buitensluiten van al het andere. Vrouwen daarentegen zijn goed in verbinden en het inbrengen van het holistisch en empathisch perspectief. Bij vrouwen vloeit het zakelijke en persoonlijke ineen wat bij kritiek ook zo zijn nadelen heeft (zich persoonlijk aantrekken en oppoppen van ingebakken onzekerheid). Maar stel je eens een beeld voor van het holistische empathische van het vrouwelijke verbonden met de focus en kracht van het mannelijke. Waarin mannen en vrouwen van elkaar kunnen leren?


Lang leve de neuroplasticiteit! https://www.youtube.com/watch?v=ELpfYCZa87g

Gelukkig hebben we invloed op die ongebalanceerde manier van kijken, die zo ingesleten en vastzit in onze hersenen ….en we in stand houden. Geen mannelijk of vrouwelijk leiderschap maar geïntegreerde leiderschap waarin vrouwelijke eigenschappen en kwaliteiten een gewaardeerde en belangrijke plaats krijgen. Die sturing geven aan genieten, betrokkenheid en zinvolheid net zo belangrijk als daadkracht. Hoe? Door de stap te zetten en te verdiepen in onszelf.


Het verlangen

Door naar jezelf te kijken, volstrekte eerlijkheid naar jezelf toe begint bij in de spiegel kijken. De spiegel van de buitenwereld, zij houdt je een spiegel voor en roept emoties op. Het zijn de onbenutte talenten die we herkennen in het beeld van de buitenwereld. Want de buitenwereld zegt iets over jezelf. Als je merkt dat je geïrriteerd reageert of jaloers wordt of juist bewondering voelt, weet dan dat je onbewuste iets herkent. Het is het verlangen van een onbenut talent wat erbij wil horen en dat geldt voor positieve als negatieve emoties. Kennen van je eigen emoties en irritaties is als eerste een heel belangrijke stap naar een betere balans tussen het mannelijke en vrouwelijke. Door? Herkennen van je onbenutte talenten door te analyseren wat je raakt. Ontwikkelen en benutten van je talenten (nieuwe neurale paden aanleggen). Opvallen en opstaan met liefdevol, compassie en eerlijk naar jezelf toe.


Dus ja opa, je hebt wel degelijk gelijk… geschiedenis is maakbaar.

Even lachen met Mark Gungor, een openhartige en komische pastoor, is een van de meest gevraagde sprekers over huwelijk en relaties in de wereld van vandaag en in A Tale of Two Brains mooi weergeeft


Monique Vriens, Inbetweener - 25 december 2022


Ik ben een Inbetweener en verbind werelden, lagen en tijdperken met elkaar. Ik blog over mijn werk, alledaagse dingen, over mijn kennis en (eigen)wijsheid. Ik maak mijn eigen sprookjes en hang de was buiten alsof het slingers zijn.

23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page