top of page
RdP_becca-tapert-8_wjL7l5tik-unsplash.jp

Rites de Passage

​​"Rites de Passage marks a change, the beginning of a new chapter in life".

Elke familie kent levensfaseovergangen. Rites de Passage zijn overgangen waarbij je van de ene levensfase overgaat naar de andere. Voorbeelden zijn huwelijk, geboorte, scheiding, veranderen van baan, pensioen, een verhuizing, ziekte en  overlijden van ouders of andere geliefden. Ingrijpende gebeurtenissen of grote veranderingen die van invloed zijn op de toekomst.

 

Een overgang kent drie fasen: het afscheid (A), een in-between-and-betwixt fase (de limenele fase of de tussenfase van A naar B) en de re-integratie (B). 

Afscheid van het oude met blijdschap of verdriet wat vaak gepaard gaat met een ritueel b.v. een babyshower/kraamfeest of een begrafenisceremonie of een crematieplechtigheid. Je laat het vrij en je zet een stap naar de nieuwe situatie.

De in-between-and-betwixt fase (liminele fase) is een zeer kwetsbare fase maar ook een fase van allerlei kansen. Het oude is er niet meer en het nieuwe is er nog niet. Wat nemen we mee uit het verleden en wat laten we vrij. Een unieke fase gevuld met angst, onzekerheid, geluk, groeipijnen, zichtbare veranderingen en innerlijke processen. Evenwicht vinden in dat wat was en er nu is. Dromen over de toekomst. Wat gaan we doen? Hoe gaan we het invullen?

De re-integratie is een fase waarin je het nieuwe hebt omarmd en je eigen hebt gemaakt. B.v. je plek gevonden in je nieuwe functie of baan, verder als alleenstaande ouder etc.

Gestagneerde rouwklachten. Wanneer de in-between-and-betwixt fase (liminele fase) niet goed doorlopen wordt kan dit leiden tot gestagneerde rouwklachten (psychische of lichamelijke klachten). En deze klachten herhalen zich telkens bij elke volgende levensfaseovergang.

 

Samen met jou en je familie kijken we naar de ingrijpende levensfasenovergangen, welke niet goed zijn doorlopen en welke pijn laat zich zien bij nieuwe levensfaseovergangen? 

 

maak van elke dag

een sprookje

red draken

en versla

verwende prinsessen

kus af en toe

een kikker

en pluk rijpe bramen

Loesje

Afbeelding1.png

De kikker staat voor transformatie. De kikker vernieuwt, luistert in stilte en waagt de sprong. Kikker vertelt je te vertrouwen op je intuïtie, het samenspel van jouw zintuigen te verfijnen, jezelf te zuiveren en te ontdoen van alles wat een illusie is. Een illusie die jou probeert af te houden van wie je werkelijk bent.

bottom of page