top of page
Wit zand en steen

Zandspel
 

It's all inside of us

Zandspel is een non-verbale werkvorm voor iedereen, voor jong en oud, alleen of samen.

 

Woordeloze momenten of gevoelens krijgen vorm. Het zandspel met haar figuren spreekt op oeroude wijze een diepere laag aan en maakt deze tastbaar en zichtbaar. Zo kunnen onbewuste processen vorm krijgen en ontwikkelen op een speelse manier.

Zandspel is een driedimensionale tekening in een zandlade  van 70/50 cm en past precies in het blikveld. De binnenkant van de zandlade is lichtblauw gekleurd. Door het zand opzij te verplaatsen, kan de blauwe kleur worden gebruikt om watergebieden in een zandig landschap aan te geven. Door water toe te voegen, wordt het zand flexibeler waarmee gevormd en gebeeldhouwd kan worden. 

Zandspel gaat over spelen met zand, water en symbolen (figuren), over verbeelden, verbinden en transformeren. Er wordt gewerkt met symbolen/miniaturen. Symbolen zijn belangrijk omdat ze iets kunnen verbeelden, betekenis dragen, waarvoor we geen woorden hebben (een zichtbare vorm en onzichtbare (onbewuste) betekenis). Symbolen maken verbinding met ons gevoel en met onze intuïtie. Ik beschik over verschillende zandbakken en een grote collectie miniaturen: mensen uit verschillende tijden en culturen, sprookjesfiguren, mythische figuren, allerlei dieren, bomen, struiken, bloemen, schelpen, mineralen, huizen, bruggen, vervoersmiddelen, gebruiks- en religieuze voorwerpen etc. Een zandbeeld ontstaat wanneer miniaturen worden uitgekozen en in het zand geplaatst worden.

De handen doen het werk, geven vorm en laten zien waar het in het leven op dit moment werkelijk over gaat. Zandspel is een manier om een nieuwe balans te vinden. In het zandspel kun je je angst uitdrukken, of agressie die je (gedurende de dag of periode) hebt meegemaakt (opgebouwd). Door agressie of angst buiten jezelf te plaatsen, maak je in zekere zin voor jezelf een nieuwe balans. Stel je eens voor dat een leeuw bijvoorbeeld je kracht kan uitdrukken, of je wens om te vechten, dan pak je misschien die leeuw en zet je in het zand. En als vanzelf kun je dan al in contact komen met die energie, die je projecteert op de leeuw. Veel van die figuren nodigen dus als het ware je projecties uit. Soms hebben we voor de dingen, die ons kwellen of verdriet doen, geen woorden. Dus al die miniaturen stellen je in staat om pijn, verdriet, maar ook vreugde uit te drukken, alle gevoelens, waar meestal geen woorden voor zijn. Het aanraken van zand, is de eerste stap om te helpen de geest te ontspannen; en dan worden bij deze techniek de handen als vanzelf uitgenodigd om te doen wat ze willen. Je kunt het zand optillen, laten vallen, water toevoegen en je raakt in contact met heel basale aardse elementen. Behalve ontspannend, is dat ook helend.

Eenieder beschikt over een eigen, rijke binnenwereld met gevoelens, ervaringen, gedachten en verlangens. Met zandspel zul je versteld staan over de hoeveelheid informatie die je onbewuste op een symbolische manier laat zien. De psyche is een schatkamer vol intuïtieve mechanismen die het gedrag sturen. Alle bewust ervaren problemen/klachten hebben een dieper gelegen, onbewuste oorzaak. Zandspel is een praktische werkvorm afgeleid van de Sandplay Therapy, een non-verbale Jungiaanse therapievorm ontwikkeld door Dora Kalff.

Een zandspel inclusief toelichting en advies duurt 45 minuten.

bottom of page